Guldus och Samson

När vi kom från Kalix i lördags for vi och hälsade på min kusin som har skaffat hund, en Berner Sennen. Ett riktigt charmtroll, dock med riktiga krokodiltänder! Tror det var bra för Guldus att få träffa lille Samson, och det gick fint, fick bara påminna honom ett par gånger att man inte behöver "tuppa sig" mot en nioveckors valp...



Guldus spanar in lille Samson. Han får passa på att känna sig stor, för det kommer nog inte dröja så länge innan Samson växer om honom...





Samson var lite osäker på om han ville hälsa på Guldus i början, men när det väl var avklarat blev han valpigt hoppig och glad. Men han hade respekt för Guldus, som faktiskt slapp känna dom sylvassa valptänderna...



Vilken liten sötnos!


Kalix

Har haft fullt upp i helgen, härligt! I fredags for vi till Kalix, sov hos Jannes kusin. Steg upp på lördag morgon och for till Brudholmen, där Heidi från Privat Collies var med fem små underverk till valpar. Farligt att träffa sötnosar, måste påminna sig om att dom snabbt blir stora, och att vi har nog fullt upp med bara Guldus nu! Efter detta bar det av mot ishallen för inofficiell utställning, vi var ett helt gäng. Sanna och Peter med Nelly, Maria med Zenna och Soya (och Zmilla som sällskap), och så Heidi.
Var som vanligt väldigt trevligt att umgås, har ju nästan börjat bli det nya helgnöjet att fara på utställning! Fick bra med tips och hjälp att snygga till Guldus av både Maria och Heidi, tackar för det!





Så hur gick utställningen då? Ja, domaren tyckte att Guldus var jättefin, sa ungefär att om han bara uppför sig kan han gå riktigt långt. Men då var det ju detta med att uppföra sig... Ni skulle ha sett hur det såg ut när det var dags för BIR/BIM (Bäst I Rasen/Bäst I Motsatt kön). En hormonstinn Guldus ställdes mot Nelly som var mitt i sitt löp. Domaren sa att både Guldus och Nelly var väldigt fina, att han tyckte aningen bättre om Guldus, men på grund av uppförande fick Guldus bli BIM. Grattis Sanna och Nelly till BIR, ni var båda jätteduktiga!
Guldus hade tankarna på annat håll (Nellys) hela dagen, så efter omstädigheterna är jag ändå nöjd.


Guldus kritik: Vackert huvud och uttryck. Korrekta öron, ögon och bett. Vacker hals och överlinje. Mycket bra proportioner höjd och längd. Rör sig bra. Behöver ringträning.


Nu blir det ju handlerkurs i april och så ska Guldus få bygga på lite muskler, sen ska vi visa vad vi går för!



Typiskt att han skulle flytta ena framtassen, annars hade det varit en väldigt fin bild.



Sen måste jag ju visa några bilder jag tog på valparna, dom var så oerhört söta... Klicka in på Privat Collies för att se fler.








Stå stilla och fint

I april ska jag och Guldus ta tåget till Gällivare för handlerkurs och även inoff. utställning, spännande! Provade ställa upp Guldus idag för träningens skull, och det gick otroligt bra! För det första ställde han sig själv väldigt snyggt, för det andra fick jag ställa iordning hans tassar snyggare utan att han brydde sig, och för det tredje stod han helt stilla hela tiden. Vet inte hur det kommer sig att han helt plötsligt var så duktig, men det är ju bara att tacka och ta emot. Fotade massa bilder för att kunna se hur det ser ut, vad man borde tänka på och så. Nu var han ju inte utställningsfixad, och står säkert inte perfekt, men kan ni förstå att han stod helt stilla såhär tills han fick klartecken att röra sig?! Det är ju världens busigaste guldklimp vi pratar om...



Sötaste klimpen



Sen kunde jag givetvis inte låta bli att fota mer, bara för att jag tycker att han är så väldans söt...



Åh, vill ha godisen...



Mysig krage/bröst



Tyvärr blev vissa bilder lite mörka



Min lilla långnos, även känd som "Tiggelin"

Tålamod...

Guldus är som bekant en väldigt aktiv vovve. I torsdags hade vi en vilodag, då han hade haft fullt upp med aktiviteter sju dagar på rad (bland annat långpromenader i vårsolen, spring i stugan och bus med colliegrabbarna). Tack vare den vilodagen, hade jag en väldigt pigg hund med mig igår, vart jag än gick. Började dagen med en härlig (och ganska lång) promenad, men inte blev han trött för det. Det enda som hände var att min vänsterarm (som håller kopplet) och mitt tålamod tog slut. Vissa dagar är han som en ängel, andra dagar som ett monster!

I torsdags när vi promenerade gick han fint bredvid mig, sökte ögonkontakt ofta och var allmänt trevlig och söt. Igår drog han som en idiot, och när han är på det humöret, finns det ingenting som hjälper! Man provar vara tålamodsmatte och lockar till att "gååå fiiiint" med godis. Man är provar vara hårdmatte och rycker i kopplet när han drar. Man provar gå snabbare. Man provar gå långsammare. Han bryr sin inte! Tack och lov är han ganska sällan på detta humör, annars skulle jag ha en extremt vältränad vänsterarm...



Piggelin. Suddig bild, men jag tycker ändå att man ser lite av den oändliga energin...


För att trötta ut lilla hyperhunden ordnade jag en mysig aktiveringsstund igår på eftermiddagen, det är alltid trevligt och praktiskt. Först tränade vi lite apport, gick ganska bra, även om han var lite bråkig och försökte brottas med träapporten. Sen gömde jag korvbitar under plastmuggar, så fick han jobba ett tag med att få fram dom, att vi inte tänkt på det tidigare! Sen körde vi ett klassiskt korvletande i arbetsrummet, han har verkligen lärt sig att "slå på" nosen nu, man ser hur skärpan infinner sig och nosen börjar arbeta! Har man inte lust att aktivera på detta sätt, finns ju alternativet klassisk led med hunden:




Kampar med husse (som ligger på golvet)



Halt golv!



Spana in tänderna...



Tokhunden älskar att kampa


Bus i vårsolen




Igår blev det en favorit i repris; jag, mamma, syster Sara och Guldus spenderade eftermiddagen i stugan. Underbart! Vildhunden sprang och busade i flera timmar, jag förstår inte var han får all energi ifrån, vi brukar skoja och säga att man kanske borde prova ge honom ett billigare foder...




Höghastighetsklimp. Rejäl lutning i kurvorna, för bästa fart...



Vilket ludd, va?




Sen hittade klimpen en "pinne"...



...aningen otymplig...



...men ack så rolig!



Vilopaus i solen. Matte sticker fram bakom storvalpen, gravid syster sitter bredvid och klappar sig på magen.




Leka igen?



Spanar på skotrar (underbar krage)



Spanar upp mot skogen



Spanar på "moster" och "mormor"



Idag blev det en lång morgonpromenad på isvägen, vi njöt i solskenet, och av Guldus fina uppförande. Mötte ett antal hundar med tveksamt beteende, såna som morrar och nästan gör utfall när man går förbi, men klimpen tittade som vanligt bara frågande på dom. Må vara att han inte är lydig nog att ha lös på isen i stan, men han är då i alla fall väluppfostrad och trevlig!


Matproblem

Ibland händer det att man blir riktigt less på Guldus, ett sådant tillfälle är kring frukost senaste veckan (veckorna?). Han har alltid varit en hejare på att äta, aldrig nobbat något. Men nu ser vi en förändring... Vissa dagar äter han som vanligt, men andra dagar (till exempel idag) ska det inte ätas fruskot, nej. Idag tog han det ett steg längre, han tassade runt i köket och gnällde istället för att äta. Fruktansvärt irriterande! Jag vill inte ha en matstrejkande hund, jag vill ha min busklimp som älskar allt som går att äta (och smakar ävet det som inte går att äta). Det är i stort sett bara på morgonen han tjorvar, så vet inte vad han har fått för sig...




Finns det några söta tikar där borta? Bäst att nobba maten ibland, jag har hört att det är så dom stora grabbarna gör när dom tänker på söta tikar...

Vardag

Idag har jag och Guldus haft en riktigt mysig dag, med mycket sånt här:


Nöjd matte, så klimpen finner sig i situationen...


Tråkmatte vaknade med migrän, blev en kort kisspromenad för busklimpen, sen hem och lägga sig igen. Vid elva kunde busungen inte ligga still längre, utan började tassa runt i lägenheten. Kom och la sig ett par minuter, sen upp och tassa igen. Trött matte fick helt enkelt fundera ut bra aktiviteter för att trötta ut energiknippet, med minsta möjliga insats från min sida. Det blev korvletande i vardagsrummet, borstning, apportträning i hallen och så gick vi igenom olika kommandon vi kan.

Korvletandet gick över förväntan, pga av väder och mycket skolarbete har allt letande, spårande och sökande fått ligga på hyllan en period, så jag var nyfiken på att se hur långnosen skulle fungera. Men alla korvbitar hittades (och han markerade väldigt tydligt där jag hade råkat tappa en korvbit, som irriterande nog lyckades rulla långt in under soffan). Han älskar verkligen den typen av aktiviteter, det är kul att se hur kan går från vanligt nosarbete till ett läge av perfekt avsökning av rummet. Ni ska se skärpan han utstrålar!

Sen tränade vi med apportbocken, även det gick över förväntan, även om han inte lärt sig att hålla i den så länge än. Men det är på gång!



Guldus sitter fint, något vi lärde honom för ett tag sedan, och som han nu lärt sig att utnyttja för att få godsaker. Vem kan motså en sådan sötnos?


Vårvinter

Vilket härligt väder vi har! I fredags for jag och klimpen med min mamma och syster till stugan, och gissa om vi njöt. Vi människor fick oss lite sol och frisk luft, Guldus fick göra sig av med lite energi. Han sprang som en galning, tror aldrig jag har sett honom så busig tidigare, och det säger ganska mycket... Hade jag haft en egen bil skulle jag och Guldus troligen vara i stugan varje fin dag, men nu får vi gott vänta tills någon bilburen vill göra oss sällskap.




Fullt ös!




Snyggaste killen, i mysigaste Gäddvik.




Guldus tyckte det var väldigt roligt att en traktor hade plogat upp massa snöhögar på "gräsmattan", perfekt för en busig hund!




Och perfekt när man ska spana på skotrar som kör förbi på älven...


RSS 2.0