Nytt boende! Nya regler?

Sådär, då har vår lilla flock (äntligen) flyttat från stan till porsön. Nära till skolan, nära till skogen och nära till hundkompisar.

Lägenheten är ungefär lika stor som den förra, men en stor skillnad är att vi här har en trappa inne i lägenheten istället för tre stycken i trapphuset. Betydligt trevligare när man bär tunga saker kan jag lova... Dock var vi lite fundersamma på hur Guldus skulle fixa detta med att ha en trapp mellan sig och ytterdörren. Problemet med det är ju att han på inga sätt eller vis är brydd om att det är just en trappa, vissa hundar är trapprädda, inte Guldbusen... Här tål det att tilläggas att vi har en så pass väluppfostrad hund att han alltid springer till dörren när någon ringer/knackar på den, för att hälsa dem välkomna. Därför bestämde vi redan innan vi flyttade hit att en grind skulle införskaffas - jag vill inte ha en glad busklimp springandes i den hala trappen utan något som helst vett! I nuläget består denna grind av kompostgaller, och jag måste säga att det gått över förväntan för Gulbusen att anpassa sig till denna förändring. Så pass över förväntan, att det räckte med att jag sa "varsågod" första gångerna vi skulle gå i trappen, för att han nu ska stå snällt och vänta på kommando att det är okej... Ska det verkligen vara så enkelt? Tja, nytt boende, nya regler tänkte jag. Och så rätt man kan ha...

...för idag har jag hittat honom 4 gånger i soffan och 2 gånger i sängen. Där han aldrig annars är (eller får vara)!


I övrigt fungerar det riktigt bra, vi trivs bra, längtar bara tills flyttkaoset har ordnats... Kom förresten på att Lilleklimp faktiskt bott i lägenheten i stan sen han flyttade hem till oss, då såg han ut såhär: 


Första dagen som lulebo


Dags att gå på kvällspromenad, både Guldus och hans matte tycker det är väldigt spännande att se vilka hundar som bor i närområdet!

Inoff i Boden

Idag har jag och Guldus varit på inofficiell utställning i Boden - som uppvärming inför "utställnings-säsongen" som börjar om några veckor i Jokkmokk. På dagens utställning var även min syster Ulrica med sin finska lapphund Java (Skailos Caffeböna) och min kompis Emelie med sin dvärgpinscher Tjorven (Terracorsos Louder Than Medea). Tack för trevligt utställningsällskap! Alla tre vovvarna (och deras mattar!) skötte sig fint i ringen och fick HP + BIR.

Utanför ringen var Guldus extremt påfrestande på sin mattes humör. Visst finns det något som kallas tvåårs-trots? Isåfall är det nog den som är på gång, jag kan lova att han var väldigt billig där ett tag! Men i ringen skötte han sig tack och lov helt okej. Ville i och för sig hellre umgås med tiken han mötte i BIR/BIM än springa med tråkiga matte, men domaren Gunilla Berglund skrattade förstående och placerade honom alltså ändå som BIR. Det var förresten ovanligt många collies för att vara en inoff, 6 långhår och 1 korthår! (fördelade på olika klasser)


Guldus kritik var finfin:
"21-mån unghane med ett vackert och rastypiskt uttryck. Välvinklad fram och bak. Flott hals och överlinje. Mycket och vacker päls. Välutvecklad för sin ålder och visas i bra kondition. Sunda rörelser. Glad och trevlig. Välvisad."


Det var inte bara tiken han mötte i ringen som Guldus blev förtjust i, utan även i... Ja, ungefär alla andra han mötte. Speciellt mycket tyckte han om en ung collietik från Flambirds kennel, han slog på stora charmen och hon verkade tycka att han var rätt trevlig också. Kom på att hon är halvsyster till Schack och Kisen.

Tyvärr glömde jag min kamera hemma, så har inga bilder från dagen. Så kan det vara! Men det finns ju gamla utställningsbilder här på bloggen, så ni kan kolla på dom. Bara föreställ er att Guldus har just lite mer päls, och så att hans matte ser ut som ett argt åskmoln bredvid honom, så vet ni ungefär hur bilderna skulle sett ut!

Sammanfattning av året

Nu när man hälsat det nya året välkommet, är det väl på sin plats att sammanfatta det föregående.


2010


Guldus började året med att bli 9 månader gammal, för att avsluta det med att vara 21 månader. Vi har hunnit med en hel del detta junior/unghundsår, även om det känns som om det gått alldeles för fort. Och tänka sig, om tre månader fyller Guldklimpen 2 år. Det låter hemskt overkligt!







Spring, bus och mys

Under året har Guldklimpen hunnit leka med en hel del hundkompisar, nya som gamla. Han har träffat alla sina fem kullsyskon och diverse andra släktingar. Sen har såklart vår lilla flock (bestående av Guldus, matte och husse) omgåtts mycket, med allt från skogspromenader till kramstunder. Guldus har under året utvecklats till en riktig liten krambjörn!






Utställning

Undet året har vi varit på några utställningar. Bland annat på Malmen BK där Guldus gick i juniorklass med resultat CK och BH-2 för domare August De Wilde. Ca en månad senare var vi på Midnattsolutställningen (Int) där han gick i unghundsklass med CK och BH-R för domare Janiki Steinbock. 2011 blir året när Guldus plockar sitt första CERT, så det så! (och kanske andra, och tredje...)







Träning och tävling

Siktet var inställt på tävlingsstart i höstas, men tiden går tyvärr lite för fort ibland! Men vi jobbar vidare med träning, och startar förhoppningsvis på lydnadsplanen om ett par månader och så ut i spårskogen närmare sommaren (måste invänta MH för att få tävla i bruks). Sen hoppas jag att vi ska kunna prova lite vallning under 2011, han har sen han var valp visat gott intresse att valla både folk och hundar, vore roligt att se hur han gör vid möte med får.








Resultat

I år har vi även hunnit med röntgen och omlysning av ögon, med resultat:

HD A
ED 0/2
Öga UA (lindr crd valp)






Men viktigast av allt det här året är att...



...vi har haft skoj + njutit av livet och varandra!



Gott Nytt År!

RSS 2.0