Valpkurs 4

Nu har vi precis kommit hem från fjärde träffen på valpkursen, och idag fick Guldus stanna hemma. Han har nyst i sedan mitten på förra veckan, och eftersom att vi inte vet varför, vet vi ju inte om det är något som smittar... Ska till veterinären på onsdag, så får se om han får följa på sista träffen, som ju är på onsdag kväll.
   Idag pratade vi mycket om vård och hantering av hunden, intressant när man som jag aldrig haft hund tidigare. På tal om vård så var jag och köpte "Hälsoråd för hund" på apoteket idag, en liten bok som var lite dyrare än jag hoppats på, men känns riktigt bra att ha hemma. Många tips och råd där!

Nu ska jag rasta min lilla nysande hund, som av någon märklig anledning nyser mer när han blir uppspelt och glad än annars. Har förresten hunnit få ett antal duschar av valpsnor dom senaste dagarna, mysigt...

Valpkurs 3, snö och spöken

Nu är det nästan en vecka sen förra träffen på valpkursen, men har inte haft tid att uppdatera bloggen förrän nu...
Det är fascinerande hur stor skillnad det är på valparna nu, dom har verkligen accepterat att det inte ska vara något bus och gnäll. Hör och häpna, till och med Guldus låg och sov i måndags! Jag visste att valpkurs är bra social träning, men att han skulle kunna sova bland dom andra valparna utan att ha fått busa med dom, det hade jag aldrig vågat hoppas på...
   Det var en ny valp igen, en väldigt söt liten blue merle bordercollie. Hon hade blivit attackerad av en vuxen hund tidigare, vilket gjort att hon nu är lite rädd för hundar. Hon tog det dock bra med dom andra valparna, var bara Guldus hon var skeptisk mot av någon märklig anledning, trots att han inte gjorde henne något alls.

I fredags kväll fick Guldus se snö för första gången, och gissa om han älskade det! Kvällspromenaden bestod av massa sprnig i snön och tappra försök att äta snöflingor i luften! Tyvärr så har den lilla snön vi fick nu smält bort, men vi hoppas att den kommer tillbaka snart, för nu är det bara blött och smutsigt ute. När den är tillbaka, ska jag se till att ha kameran med, måste få fånga hans glädje åt den vita, blöta fluffet!

Förresten så har Guldus börjat se "spöken". Tidigare i veckan när vi var på promenad fick han syn på en fruktansvärd stolpe med en hemsk papperskorg på. Han ryggade undan, för att sedan brösta upp sig och blänga ondsint på den. Nu är det så, att vi går förbi denna hemska skapelse varje dag. Och han har aldrig brytt sig om den tidigare. Och inte heller har han tittat åt den alla gånger vi hunnit gå förbi den nu efteråt. Och i fredags, när vi gick vår morgonpromenad, reagerade han precis likadant mot en vägarbetsskylt, som om han inte skulle ha sett en sån tidigare... Jag gissar att det är det här dom kallar "spökåldern"!

Imorgon och på onsdag är dom sista träffarna på valpkursen, då ska vi bland annat träna valparna på att hanteras av andra, vi ska alltså "byta hund" med varandra och sedan kolla tänder och så.


Inoff Vindeln


Så, i lördags for alltså jag och Ann-Sofie med varsin valp till Vindeln för en utställning. Det var en lång dag, som började med att väckarklockan ringde kl 02.30, och slutade med att vi var hemma igen kring 20.30! På vägen ner sattes mitt och Ann-Sofies tålamod på prov, då Guldus av någon anledning inte tyckte om bilen. Kanske för att den luktade annorlunda, bla. från hennes andra hundar? Eller för att det var så mörkt ute? Något var det i alla fall, och det fick vi veta i flera mil, tack vare ett ihärdigt och gällt skällande. Nå det lugnade sig tids nog, och på hemvägen var det enda vi hörde från valparna några snarkningar mellan varven...




Snygga valpar, min lilla bebis (till höger) ser väldigt vuxen ut bredvid Texas!



Våra små hörde till olika klasser, Texas valpklass1 (4-6mån) och Guldus valpklass2 (6-9mån), och båda fick Hp, BIR och BIG1! När jag och Guldus var i "gruppfinalen" var det väldigt spännande, det var bla. en riktigt snygg schäfer som jag var orolig skulle vinna, men efter en stunds funderade placerade domaren Guldus som BIG1. Härligt!




På vägen hem stannade vi till för att rasta och fota dom små, Guldus har äntligen börjat lära sig att stå still och se fin ut, efter mycket träning.









Här är Guldus kritik: 6 månaders hane. Trevlig helhet. Fint huvud och uttryck, bra bett. Välburna ögon. Bra hals och rygg. Välformad bröstkorg. Bra bredd på bakpartiet, välvinklad. Välburen svans i stående. Bra ben och tassar. Bra päls. Rör sig väl.





Valpkurs 2

Igår var andra träffen på valpkursen, och vilken skillnad man märkte på hundarna! Det var inte alls samma skällande och gnällande för att dom inte får leka med varandra, utan ska vara lugna, medan vi får information. Detta trots att det var två hundar till igår (nu är det alltså fem stycken i gruppen). Jag menar självklart inte att dom var lugna och tysta hela tiden, det vore ju märkligt, men det gick betydligt bättre än första gången.
   Den träningen kom ju perfekt, då det var Guldus största problem på utställningen i söndags, att vara lugn trots alla andra hundar. Jag menar nu inte att han kommer att vara en helt ny hund när vi ska ställa honom på lördag, men lite kommer det ju säkert att hjälpa. Speciellt i kombination med tygburen jag ska köpa på fredag, så slipper han bli störd av alla hundar som går förbi när man sitter och väntar.

Kom nyss in från en promenad, jag och klimpen. Tränade lite lydnad med honom, det är roligt att se att han gör framsteg där också. Jobbar just nu på att få honom att titta mig i ögonen istället för att stirra på mina händer (som han vet är källan till frolics)... Det kräver sin tid, men han gör som sagt var framsteg!

Måste ta oss tid att fara ut till stugan någon dag, förhoppningsvis nästa vecka, och spåra lite. Man får ju passa på nu innan snön kommer! Får försöka hitta på liknande aktiviteter att göra på vintern, men går man ett vanligt spår i djupsnö behövs det ju inte direkt någon nos för att följa det...
Här är bilder som Gunnel fotade när vi var ute i skogen senast



Guldus och Triton väntar på uppletande, båda är väldigt intresserade...



Guldnosen passar på att ge matte en puss, kanske fjäsk för att få vara ute i skogen oftare?


Valpkurs

Nu har vi börjat gå valpkurs, som anordnas av Luleå BK. Igår var första tillfället av fem, tyvärr kommer träffarna väldigt tätt, nästa är redan imorgon! Tur då att hemläxan vi fick inte var något nytt för oss, den går ut på att man ska ta en trasa och dra efter golvet, få Guldus att kampa ett tag, och sen släppa på "loss". Gissa om busvalpen kommer att bli nöjd, det är ju en av hans favoritsysselsättningar!
    Blir spännande att se vad kursen ger, är i alla fall bra träning för Guldus att vara bland andra valpar utan att få leka. Det var dock bara två valpar till, trodde vi skulle vara betydligt fler, men trevligt att båda var i samma ålder som Guldus.



Här är lite bilder från en strandpromenad i stugan för några veckor sedan. Dom är fotade med mobilkamera i motljus, därav kvalitén...











Inoff Boden

Idag var vi i Boden på den inofficiella utställningen där. Det var en lång och lärorik dag, Guldus fick Hp och därför även BIR (bäst i rasen), då han var den enda collien. Vi klarade oss i första gallringen till Best in Show (valp), men hamnade inte i topp 5. Är dock väldigt nöjd med kritiken, trots att den är lite svår att läsa... Tyder den ungefär så här; 6 månader hanvalp med fina proportioner, pass (passande?) benstomme, välutvecklad, maskulint långt huvud. Bra bett, bra stop. Väl ansatta, välburna öron. Mörka, välformade men aningen små ögon. Välvinklad med fina tassar, bra bröstkorg. Aning lång i länden. Härlig färg och pälskvalité. Välburen svans, rör sig med bra steg.




Dagen bestod av mycket väntan, så man fick hitta på sätt att fördriva tiden med, till exempel genom att tigga godis...



Väl hemma i Luleå passade vi på att fota klimpen i utställningsskick, vilket var tur, då alla bilder från utställningen blev mörka och/eller suddiga



Här ser ni en mycket trött valp som inte är det minsta intresserad av rosetter eller bra kritik...


Ingen rast och ingen ro, på lördag ska jag och Ann-Sofie fara med valparna till Vindeln och ställa ut där. Blir nog en trevlig liten utflykt! Nu ska jag göra som min kloka valp, gå och sova.


Inför första utställningen...

På söndag bär det av mot Boden för vår första utställning, spännande! Då jag aldrig någonsin gjort något liknande tidigare, så är jag nervös - väldigt nervös. Och det blev inte direkt bättre när jag nyss såg att det tydligen bara är en collie anmäld, gissa vem... 



Världens vackraste klimp står stadigt på ett trimbord och bryr sig mer om frolics än utställningar!


Spår och bus

I fredags var vi ute i måttsund och spårade tillsammans med Gunnel (Guldus uppfödare), Kent, Karin och Birgitta med hundar (var totalt fem collies). Mycket lärorikt och trevligt, och väldigt härligt att vara ute i skogen! Min lilla Guldnos var jätteduktig, nu är det bara matte som måste jobba lite med tekniken... Nej men det ska bli spännande att se hur han utvecklas, kan än så länge konstatera att hans nos fungerar bra och att han tycker det är roligt att spåra, och det är väl det viktigaste.
    Klantiga matte hade inte laddat batteriet i kameran, så jag har inga bilder från spårandet att visa. Men lägger ut några stycken som jag fotade när vi hälsade på i Gunnels stuga för några veckor sedan.



Guldus med sin halvsyster Evita och mamma Amazon.





Evita och Guldus tycker båda om godis...





Guldus och Marcoolio...





...busiga kompisar!


Välkommen till Guldus blogg!

Idag fyller Guldus 6 månader, så det är på tiden att han får en egen blogg! Om du vill se gamla bilder och inlägg om Guldus, kan du klicka här.


Full fart!

RSS 2.0